четвер, 19 грудня 2013 р.

Зустріч активу МДО ДІМ з ветеранами війни та праці

27 грудня 2013 року виповнюється 75 років з дня затвердження Верховною Радою СРСР Постанови про заснування в країні найвищої нагороди Батьківщини – звання «Герой Соціалістичної Праці» з врученням ордену Леніна та Золотої Медалі «Серп і Молот».
Напередодні цієї дати, за ініціативою міської ради ветеранів (голова Качур В.О.) та управління освіти виконавчого комітету Марганецької міської ради (начальник Куліш І.М.), організовано зустріч членів палати дітей Марганецької міської організації ДІМ (голова Малишко Є.Г.) з рідними героїв війни та праці нашого міста.
/Files/images/_DSC6610.JPG
Зустріч відбулася в приміщенні міської ради ветеранів.
Розпочали зустріч із спогадів про Героїв Радянського Союзу:
- Бандура Світлана, Єрьоменко Вероніка, учні ЗОШ № 11 розповіли про Донія Захара Опанасовича, командира взводу зв’язку 124-го гаубичного артилерійського полку, 7-ї армії Північно-Західного фронту.
- Ковалік Світлана, Гавва Дар'я, учні Марганецької гімназії - про Киселенка Петра Євдокимовича, заступника командира ескадрильї 237-го штурмового авіаційного полку 305-ї штурмової авіаційної девізії 15-ї повітряної армії 2-го Прибалтійського фронту.
- Галко Соф'я, Пастушкова Анна, учні ЗОШ № 12 – про Фокіна Андрія Петровича, почесного громадянина нашого та ще двох міст України. Їхню цікаву розповідь про життєвий шлях та велику громадську роботу доповнили фотоальбоми, які люб’язно надала жінка сина Фокіна Любов Никифорівна.
Ведуча заходу Малишко Є.Г., методист управління освіти, звернула увагу присутніх на те, що звання Героя Соціалістичної Праці та Положення про це звання засновано Указом Президії Верховної Ради СРСР від 27 грудня 1938 року «Про встановлення найвищого ступеня відзнаки – звання Героя Соціалістичної Праці».
Такого звання удостоєні наші земляки:
/Files/images/учні НВК Ліцею-№10.JPG
- Щербина Кирил Сидорович, нагороджений орденом Червоної Зірки, двома орденами Трудового Червоного Прапора, золотою медаллю «Серп і Молот» (розповіла про його трудові досягнення Бровко Даша, учениця НВК "Ліцею- СЗШ №10").
- Мельников Іван Венедиктович, нагороджений золотою медаллю «Серп і Молот» та орденами Леніна та Жовтневої революції (розповіли про нього Книш Євген, Смірнов Денис, учні ЗОШ № 1).
- Дубовик Тетяна Миколаївна, нагороджена золотою медаллю «Серп і Молот», орденом Леніна та медаллю «За доблесну працю». ЇЇ донька Тетяна Олександрівна була присутня на зустрічі.
- Галушка Валентина Федорівна мала нагороди - орденами Леніна та Трудового Червоного Прапора, медаллю «Ветеран Праці» (розповіли про нього Гавва Дар'я, Ковалік Світлана, учні Марганецької гімназії). Від родини були присутні донтка Євтеєва Лідія Митрофанівна та онука Цикункова Яна Вікторівна.
/Files/images/уіні ЗОШ№ 2 0.JPG
- Махінько Микола Олександрович повний кавалер знаку «Шахтарська Слава», також був нагоджений орденом Леніна та золотою медаллю «Серп і Молот» (розповіли про його трудові досягнення Рабоконь Поліна, Лазданова Інна учениці ЗОШ № 2).
- Мостовий Іван Іванович почесний громадянин нашого міста, заслужений гірник УРСР, повний кавалер знаку «Шахтарська Салва", нагороджений Золотою Зіркою Героя Соціалістичної Праці та орденом Леніна. Свого батька гідно представив на зустрічі син – Віктор Іванович, який звернувся до присутніх зі словами подяки про таку зустріч і запропонував заснувати в гірничому коледжі для кращих студентів спеціальну премію яка б носила ім’я героя праці.
- Молодець Іван Миколайович почесний громадянин нашого міста, нагороджений орденами Леніна, Жовтневої революції, знаком «Шахтарська Слава», йому присвоєні звання «Почесний гірник», «Лауреат премії радянських профспілок», його ім’я занесено на алею Трудової Слави на ВДНГ Української РСР. Син Олександр Іванович та онук, присутні на зустрічі, є гідними нащадками свого батька.
Про цих заслужених людей підготували розповідь учениці ЗОШ № 9 - Колосова Катерина та Чуприна Аліна.
/Files/images/Герой України Рой О.JPG
За часів незалежності нашої держави 23 серпня 1998 Указом Президента України Л.Д. Кучми започатковано звання «Герой України». Єдиним хто отримав це звання в нашому місті є Рой Олександр Іванович. З присвоєнням звання йому вручено орден Держави. Зараз він пенсіонер і багато часу приділяє своїм онукам. Про трудовий шлях найкращого дідуся розповіла онука Головко Єлизавета, учениця ЗОШ № 7.
Також Папічева Юлія, учениця ЗОШ № 3, пригадала життєвий шлях Каїрського Миколи Миколайовича, повного кавалера Ордену Слави за заслуги у Великій Вітчизняній Війні та повного кавалера ордена «Шахтарська Слава» за трудові досягнення.
Голова міської ради ветеранів Качур Володимир Опанасович привітав рідних героїв учнів шкіл та вручив грамоту ради ветеранів Цикунковій Я.В. за особистий внесок у дослідницьку роботу по створенню міської книги про Героїв соціалістичної Праці, Героїв України, повних Кавалерів ордену Трудової Слави.
/Files/images/Голова рад ветеранів Качур1.JPG
На зустрічі були присутні депутати Марганецької міської ради Наталя Іванівна Кравченко, Гульнара Рашидівна Хникіна та Антоніна Федорівна Косова.
Виступаючи, вони наголосили, що такі
/Files/images/представники ПР.JPG
зустрічі корисні для учнівської молоді, депутати міської ради  будуть і надалі підтримувати та заохочувати учнів до вивчення трудових досягнень заслужених жителів нашого міста. І від щирого серця вручили учням набори канцелярських товарів, а рідним героїв організували солодкий стіл, за яким познайомились та поспілкувались сини, доньки, онуки людей, що творили трудову історію рідного міста.
Учасників зустрічі піснями привітав вокальний колектив «Бойові подруги».
Зустріч, що пройшла в доброзичливій атмосфері, надовго залишиться в пам’яті дітей – вона стала початком тижня «Трудової Слави», протягом якого в закладах освіти пройдуть виховні заходи з запрошенням рідних героїв нашого міста.

Немає коментарів:

Дописати коментар